فریز درایر

فریز درایر چیست؟

فرآیند آبگیری و حذف رطوبت از مواد غذایی، میوه و سبزیجات و همچنین در عملیات داروسازی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از فاسد شدن و همچنین کمک به کاهش وزن و جا به جایی آسان آنها می باشد. فریز درایر (freeze-drying) یکی از تجهیزات مورد استفاده در این زمینه می باشد که برای حذف رطوبت ترکیبی از انجماد و تصعید را پیاده سازی می کند.

این شیوه برای اولین بار در سال 1906 در فرانسه توسط آرسن داآرسونوال و فردریک برداس ارائه گردید و در نهایت دانی هریس در سال 1911 تغییراتی در آن ایجاد نمود. به مرور دستگاه های فریز درایر با تغییر و تحول زیادی مواجه شده و در حال حاضر انواع مختلفی از آنها در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.

عملکرد فریز درایر

همان طور که اشاره شد، این گروه از خشک کن ها عملیات آبگیری را با انجماد و تصعید انجام می دهند. به طور خلاصه نحوه عملکرد فریز درایر یا خشک کن انجمادی شامل موارد زیر می باشد:

  • مواد غذایی و دارویی در داخل دستگاه قرار گرفته و با کاهش دما به صورت کامل انجماد انجام میشود. انجماد مواد غذایی در این مرحله توسط حمام سرد یا فریزر انجام شده و دمای کمتر از نقظه سه گانه کاهش پیدا خواهد کرد.
  • پس از یخ زدگی کامل و انجماد این مواد، به منظور آبگیری به صورت ناگهانی فشار هوا تا حد زیادی کاهش پیدا نموده به ماده دما و گرما داده شده و باعث میشود تا آب موجود در مواد غذایی از حالت جامد به بخار تبدیل شود. به عبارت دیگر، در این مرحله فرآیند تصعید انجام میشود. به دلیل حفظ ساختار ماده در این مرحله افزایش دما به کندی انجام میشود و در نهایت باعث میشود تا 95 رطوبت موجود در ماده حذف گردد. این مرحله اصطلاحا خشک کردن اولیه نامیده میشود.
  • آخرین گام در عملکرد فریز درایر، خشک کردن ثانویه می باشد که در آن تلاش میشود تا با افزایش درجه حرارت، پیوند یونی مولکول های آب باقی مانده در ماده شکسته شود. در این مرحله تنها یک تا 5 درصد ز رطوبت در ماده باقی مانده و مابقی حذف میشوند. در نهایت به کمک گازهای بی اثر خلا از بین میرود و ماده خشک شده ساختاری متخلخل خواهد داشت.

ماده غذایی یا دارویی پس از پشت سرگذاشتن این سه مرحله در فریز درایر، ساختاری متخلل با رطوبت بسیار کم خواهد داشت. لازم به ذکر است که متخلخل بودن ساختار این مواد شرایطی را فراهم می کند تا جذب دوباره آب در آن به آسانی صورت گیرد و رنگ و طعم و تازگی آنها نیز بدون تغییر حفظ شود.

 

دستگاه تولید ماسک

دلایل استفاده از دستگاه تولید ماسک

تولید ماسک را به روش دستی نیز می‌توان انجام داد. اما برش و دوخت ماسک به روش دستی از دقت کافی برخوردار نیست. هم‌چنین به دلیل دخالت زیاد دست در این روش، تولید ماسک دستی چندان بهداشتی نخواهد بود. تولید ماسک به روش دستی بسیار زمان‌بر است. این روش به نیروی کار آموزش دیده و متخصص در برش و دوخت نیاز داردتولید ماسک به روش دستی هم‌چنین هزینه‌ی زیادی دارد. زیرا در این روش علاوه بر نیروی کار ماهر به چرخ‌های دوخت حرفه‌ای نیز احتیاج است.

به دلایل فوق استفاده از دستگاه تولید ماسک رواج فراوانی یافته است. زیرا تولید ماسک با دستگاه به نیروی کار ماهر و چرخ‌های دوخت حرفه‌ای کمیاب احتیاج ندارد. هم‌چنین تولید ماسک با دستگاه کیفیت و استاندارد ماسک‌ها را افزایش می‌دهد و به خاطر عدم دخالت دست بهداشتی استدستگاه تولید ماسک هم‌چنین سرعت تولید را تا حد چشمگیری افزایش خواهد داد.

 

هزینه‌ی دستگاه تولید ماسک

قیمت دستگاه تولید ماسک نسبت به بازدهی و سودآوری بالای آن بسیار به صرفه است. قیمت این دستگاه‌ها بسته به نوع و مدل‌ آن‌ها متفاوت است. دستگاه‌های تولید ماسک داخلی علاوه بر کیفیت بالا و قیمت مناسب، از گارانتی و خدمات پس از فروش بسیار مناسبی نیز برخوردارند.

دستگاه‌های تولید ماسک  با استفاده از فلز  ضد زنگ تولید شده‌اند و به همین دلیل در تماس با رطوبت و هوا، از مقاومت خوبی برخوردار هستند. با استفاده از دستگاه های تولید ماسک و کش زن اتوماتیک، فرآیند نصب کش به ماسک‌ها به سرعت و به صورت خودکار انجام می‌شود

لازم به ذکر است که هزینه‌ی راه اندازی خط تولید ماسک سه لایه پزشکی از خط تولید ماسک فیلتر دار کمتر است.   با این وجود خرید دستگاه تولید ماسک پزشکی و راه اندازی خط تولید این کالای بهداشتی سود دهی بسیار زیادی دارد.