دستگاه بسته بندی گوشت دو نوع هستند یک نوع دارای سیستم تزریق گاز نیتروژن هستند و نوع دیگر فاقد این سیستم هستند. حال عملکرد این دستگاه با سیستم تزریق گاز را بررسی میکنیم: این دستگاه با تخلیه ی تمام هوای درون بسته، شرایط بقا و تکثیر میکرو ارگانیسم ها را از بین میبرد و حجم بسته را نیز کاهش میدهد که باعث جابجایی آسانتر بسته ها و بالا رفتن کیفیت و ماندگاری گوشت میشود.
عملکرد دستگاه به همینجا ختم نمی شود؛ بعد از تخلیه ی اکسیژن حالا نوبت به تزریق نیتروژن میرسد که باعث نابودی تمام میکرو ارگانیسم های غیر هوازی میشود. با این روش هیچ ماده ی خارجی با گوشت ها تماس پیدا نمی کند و گوشت ها تا زمان مصرف تازه و سالم می مانند.
قبل از فراوری محصولات، آن ها را در انبار های مخصوص و در دمای صفر درجه سانتی گراد نگهداری میکنند و برای فرآوری محصولات گوشتی آن ها را به دو دسته بدون استخوان و با استخوان تقسیم میکنند و درون ظروف یک بار مصرف چیده میشوند و برای بسته بندی به همراه سلفون وارد دستگاه میشوند.
پس از وکیوم و بسته بندی وارد دستگاه سرد کن میشوند. اگر قرار باشد گوشت ها گرم به بازار عرضه شوند در دمای 10 درجه سانتی گراد آن ها را نگهداری میکنند اما اگر بخواهیم به صورت منجمد آن ها را به فروش برسانیم به سردخانه منتقل میشوند.
این دستگاه به صورت تمام اتوماتیک فرآیند بسته بندی را انجام میدهد و از تکنولوژی های روز دنیا بهره مند است. این دستگاه ها به صورت کاملا بهداشتی و استاندارد عملیات بسته بندی را مدیریت میکنند.
این دستگاه مانند سایر دستگاه ها در ظرفیت ها و ابعاد متفاوتی تولید و عرضه میشوند و مهم است که این دستگاه ها دارای گارانتی و خدمات پس از فروش باشند. اگر دستگاه های از پیش ساخته نمیتوانند جوابگوی شما باشند میتوان این دستگاه بر اساس نیاز و حجم تولیدی کارخانه نیز سفارش داد.
روی دستگاه صفحه ای متحرک وجود دارد که سینی های متعددی روی ان قرار داده شده و با قرار گرفتن ظروف یکبار مصرف حاوی گوشت ها، به سمت نازل حرکت میکند و برای بسته بندی اماده میشوند. با حرکت دورانی این دستگاه ها نایلون قرار گرفته در بالای آن به دور بسته ها پیچیده میشود و وارد دستگاه وکیوم میشوند تا هوای درون آن ها به طور کامل خارج شود.
به زبان ساده تر وظیفه ی آب بندی، هوا گیری و بسته بندی محصولات را دارند و با تزریق نیتروژن ماندگاری گوشت ها بالا می برند.
یک دستگاه بسته بندی مواد غذایی باید خصوصیاتی مثل توان تولیدی بالا، رعایت استاندارد و اصول بهداشتی و ابعاد و ظرفیت متناسب با نیاز حجم تولیدی داشته باشد. این دستگاه ها شامل دو دسته صنعتی و خانگی می باشد که تفاوت هایی با هم دارند.
انواع دستگاه صنعتی بسته بندی مواد غذایی شامل:
دستگاه های پر کن مایعات و مواد غلیظ
دستگاه بسته بندی پودری
دستگاه کیسه پر کن
دستگاه بسته بندی حجمی
دستگاه بسته بندی توزین دار
به طور کلی جنس ماده ای که باید بسته بندی شود در نوع بسته بندی تاثیر میگذارد.
دستگاه بسته بندی مواد غذایی مناسب برای مواد مختلف
مواد خشک مثل چای، قند، حبوبات، آجیل و خشکبار در بسته های کارتونی یا سلفونی توزیع میشوند زیرا ماندگاری بالایی دارند.
در بسته بندی مواد غذایی مثل گوشت، مرغ، سبزیجات و صیفی جات و … معمولا درون ظروف مخصوص انجام میشود و برای بالا بردن ماندگاری و حفظ کیفیت این مواد غذایی گازت ازت تزریق میشود.
این گونه مواد را باید در جاهای سرد نگهداری کرد. در هنگام بسته بندی این مواد با وکیوم کردن بسته و تزریق گاز ازت کیفیت مواد غذایی بیشتر حفظ میشود زیرا میکروب ها و باکتری های بیماری زا در شرایط عدم وجود اکسیژن رشد نخواهند کرد و وکیوم کردن همه ی اکسیژن موجود در بسته را تخلیه میکند.
روش های بسته بندی های دیگری نیز که شامل پت های فلزی پلاستیکی، کاغذی، گونی ها و کیسه های پلاستیکی وجود دارد که با مشخص شدن نوع ماده غذایی از آن ها استفاده میشود.
برای بسته بندی محصولات فرآوری شده مثل کنسرو، کمپوت و تن ماهی از بسته بندی های کنسروی استفاده میشود.
مایعات نیز در شیشه ها، بطری و کیسه های نایلونی ضخیم بسته بندی میشوند.
با تند شدن ریتم زندگی و کمبود وقت، دغدغه ی پخت غذا همواره وجود دارد. پخت غذا در کمترین زمان ممکن برای کسانی که نمی توانند زمان زیادی را پای اجاق گاز بگذرانند مهم است. غذاهای فست فودی که با توجه به اسمشان خیلی زود حاضر میشوند امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است. سوسیس هم جزو همین فست های لذیذ و خوشمزه است که البته نباید در مصرف اینگونه غذا ها زیاده روی کرد. باید توجه داشت که فرایند تولید سوسیس فروشگاهی که در کارخانه ها انجام میشود طبق اصول بهداشتی و با مواد اولیه مرغوب و دستگاه های استاندارد و مجهز انجام شود.
خط تولید سوسیس و کالباس خیلی با هم متفاوت نیستند و فقط در بعضی موارد مثل قطر محصول، درصد ترکیب مواد گوشتی و ادویه ها با هم اختلافاتی دارند. شاید این پرسش برای شما نیز به وجود بیاید که سوسیس سالم تر است یا کالباس؟ که باید بگوییم بین این دو محصول از نظر کیفی تفاوت چندانی وجود ندارد و امکان تقلب در خمیر این دو ماده همواره وجود دارد.
در ادامه مراحل تولید کالباس فروشگاهی را با هم مرور میکنیم.
برای تهیه کالباس فروشگاهی باید خمیری که از ترکیبات زیر حاصل شود:
گوشت قرمز یا مرغ که معمولا در کشتارگاه ها و به روش اسلامی و بهداشتی ذبح میشوند را با نمک ترکیب میکنند. نمک هم برای نگهداری از کالباس است و هم برای مزه دار کردن آن. سپس ادویه های مثل پودر پیاز و سیر، فلفل، رازیانه، دانه خردل، شیر خشک، آرد، نشاسته، پروتئین سویا و ویتامین ها به ترکیب اضافه میشود در بعضی از کالباس ها از پسته و قارچ پنیر نیز استفاده میشود. نیترات ها نیز که خاصیت ضد باکتریایی دارند و به عنوان نگهدارنده، عمل آورنده آنتی اکسیدان استفاده میشود که معمولا رنگ صورتی کالباس به خاطر وجود نیترات است. همه ی این ترکیبات را به وسیله همزن های بزرگ و صنعتی یک دست و مخلوط میکنند.
نمی توان اهمیت این نوع از دستگاه ها را در حفاظت از محصول، سهولت در حمل و نقل، ماندگاری و طول عمر، زیبا و شکیل شدن محصول و استحکام آن نا دیده گرفت.
بسته بندی، محصول را از آسیب های محیطی مثل وارد شدن ضربه، نفوذ گرد و غبار حفظ میکند و امکان درج اطلاعات محصول روی بسته بندی فراهم میشود.
همچنین این کار در جذب مشتری اهمیت زیادی دارد پس تولید کنندگان باید نهایت تلاش خود را برای طراحی زیبای محصولات به کار گیرند.
با همه ی مزیت هایی که عنوان کردیم حتما شما نیز از میزان اهمیتشان در خط تولید محصولات آگاه شده اید.
دستگاه ها در خط تولید محصولات غذایی بیش از سایر محصولات اهمیت دارند زیرا طراحی محصولات خوراکی باید به گونه ای باشد که سالم و بهداشتی بمانند و در برابر میکروب ها و باکتری ها غیر قابل نفوذ باشند.
این دستگاه ها از متنوع ترین ماشین آلاتی هستند که در کسب و کار های تولیدی مورد استفاده قرار میگیرند. بر اساس عملکرد این دستگاه ها و وظیفه ای که در خط تولید بر عهده دارند میتوان آن ها را تقسیم بندی کرد. انواع دستگاه ها شامل:
دستگاه شیرینگ: این دستگاه در دو نوع کابینی و تونلی موجود است.
مدل کابینی این دستگاه با یک لایه سلفون خشک که البته به راحتی پاره میشود محصول را پلمپ میکند. برای مثال سلفون پوشیده شده روی محصولات غذایی توسط دستگاه شرینگ کابینی انجام شده.
با این مدل دستگاه تونلی شرینگ یک لایه پلاستیک محکم و ضخیم دور محصول کشیده میشود.
دستگاه دوخت: دستگاه دوخت انواعی دارد:
دستگاه دوخت کیسه: هر نوع کیسه ی سنگینی را با ضخامت و ابعاد بالا میتوان به کمک این دستگاه دوخت کرد. دوخت توسط این دستگاه با سرعت بالا انجام میشود.
دستگاه دوخت ریلی: از این دستگاه برای دوخت جنس های پلاستیکی استفاده میشود. میتوان روی این دستگاه تاریخ زن و شمارنده نیز نصب کرد که چاپ تاریخ و شمارش بسته های دوخت شده نیز توسط این دستگاه انجام شود.
جک پارکینگی در چندین نوع تولید میشود که کاربرد همه ی آن ها یکی است ولی تفاوت هایی با هم دارند. در ادامه انواع آن ها را معرفی میکنیم.
جک های پارکینگ مکانیکی: این جک ها به خاطر محدودیتی که در تعداد و باز و بسته شدن در طول شبانه روز دارند مناسب برای نصب روی درب مجتمع های مسکونی کم تردد هستند. جک مکانیکی را معمولاروی درب هایی که از لحاظ وزنی سبک هستند تعبیه میکنند. قیمت جک پارکینگی مکانیکی نسبت به سایر جک ها مقرون به صرفه تر است.
جک پارکینگ هیدرولیکی یا پنوماتیکی: این جک بر خلاف جک مکانیکی میتواند درب های سنگین و عریض را به راحتی باز و بسته کند بدون اینکه برای تعداد باز و بسته شدن محدودیت داشته باشد. البته قیمت جک پارکینگی هیدرولیکی نسبت به جک مکانیکی بیشتر است.
در هنگام خرید، نباید تنها به قیمت جک پارکینگی توجه داشت، بلکه باید کیفیت را مد نظر قرار داد. با این که ممکن است فکر کنید قیمت جک پارکینگی بالا است اما به این نکته نیز توجه کنید که این جک ها سالیان سال برای شما کار میکنند و قیمت جک پارکینگی نسبت به کاری که انجام میدهند معقول به نظر می آید. هنگام خرید علاوه بر توجه به قیمت جک پارکینگی که فاکتور مهمی نیز هست، باید به:
زاویه ای که جک میتواند درب را باز و بسته کند،
دو سرعته بودن جک
قابلیت استفاده از باتری
امکان نصب قفل برقی
جنس چرخ دنده های گیر بکس
ولتاژ برق مصرفی
برد جک باید قابلیت هماهنگی با سیستم های RF Ideas را داشته باشد.
داشتن میکرو سوییچ این خصوصیت باعث میشود در صورتی که چشمی کار نکند و خودرو به درب برخورد کرد، جک بتواند درب را باز کند.
وجود خلاص کن نیز در جک های هیدرولیکی که با برق کار میکنند بسیار مهم است. زیرا در صورت قطع برق میتوان با استفاده از خلاص کن درب را باز و بسته کرد.
اگر جک تایمر نیز داشته باشد عملکرد بهتری ارائه خواهد داد.